Razgovori o rodnoj ravnopravnosti

OBILJEŽAVANJE KAMPANJE 16 DANA AKTIVIZMA

November 22, 2023

 

Pred nama su važni datumi koji pozivaju na razmišljanje o stanju u oblasti ljudskih prava. Iako su napravljeni pomaci u oblasti rodne ravnopravnosti, izazovi i dalje postoje, posebno uzimajući u obzir narastajuće globalne krize. Ovogodišnja kampanja “16 dana aktivizma” predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje agende rodne ravnopravnosti, imajući u vidu manifestacije retrogradnih procesa sa značajnim posljedicama.

UNDP sa ponosom predstavlja RAZGOVORE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI, kroz seriju događaja koji su usmjereni na ključna pitanja:

 

  • 24. novembra u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti počinjemo kampanju uz osvrt na investicije u prevenciju rodno zasnovanog nasilja;
  • 30. novembra u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice razgovaramo o nasilju nad ženama s invaliditetom, s fokusom na strukturalne prepreke;
  • 5. decembra u Kolašinu dajemo omaž ženskom pokretu u Crnoj Gori i slavimo 80 godina od njegovog osnivanja;
  • 6. decembra u Skupštini Crne Gore razgovaramo o ulozi žena u politici i promovisanju rodne ravnopravnosti.
     

 

Posebno nam je zadovoljstvo što će 5. decembra u kolašinskom Kulturnom centru i 6. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu opet biti igrana pozorišna predstava Politička istorija žena Crne Gore“. Ova predstava je rađena na osnovu istoriografske građe i predstavlja autentičan presjek procesa razvoja prava žena u Crnoj Gori. Rediteljka je Marija Perović, a igraju Kristina Obradović, Jelena Đukić i Milica Šćepanović. Predstava je premijeru imala 2016. godine povodom 70 godina otkako su žene izborile pravo glasa, a tadašnje reakcije su bile izuzetne. Dodatna vrijednost predstave je u njenom edukativnom karakteru.

Kampanju ove godine obilježavamo u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Delegacijom EU u Crnoj Gori i Ambasadama Austrije i Republike Češke, kao i u saradnji sa brojnim drugim partnerima koji su podržali ovogodišnje Razgovore o rodnoj ravnopravnosti.

Agende za sve događaje možete preuzeti ovdje.

Događaje možete pratiti uživo putem našeg YouTube kanala.