Procjena uticaja COVID-19 na poslovni sektor i perspektive rasta ekonomije Crne Gore

Procjena uticaja COVID-19 na poslovni sektor i perspektive rasta ekonomije Crne Gore

July 17, 2020

Dok se svijet hvata ukoštac sa zdravstvenom krizom, zemlje neizbježno klize u recesiju koja prijeti da ostavi dublje tragove od Velike depresije. Male ekonomije, poput Crne Gore, vjerovatno će se suočiti sa negativnim kaskadnim efektima, koji mogu da ponište mukotrpno ostvareni napredak u razvoju, i sputaju dalji progres.

Da bi procijenio magnitudu i brzinu ekonomskog pada, UNDP u Crnoj Gori udružio je snage sa partnerima kako bi zajednički sagledali moguće posljedice krize. Izvještaj „Procjena uticaja COVID-19 na poslovni sektor i perspektive rasta ekonomije Crne Gore“ analizira uticaj epidemije koronavirusa na mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike (MMSPiP) u Crnoj Gori. Oni su u fokusu jer čine okosnicu ekonomije - 99,8% preduzeća spadaju u ovu kategoriju i pružaju izvor prihoda za više od 70,0% svih zaposlenih.

Izveštaj pruža Vladi, privredi i međunarodnim partnerima, konkretne preporuke o tome kako da se prevaziđe neizvjesnost, ali i prepreke koje je moguće predvidjeti. Ujedno, ova analiza podstiče donosioce odluka na razmišljanje o periodu nakon krize i oblikovanju scenarija oporavka koji će biti usmjereni ka 2030. godini. Ovo može biti jedinstvena prilika da gradimo bolji razvojni put, na pravedniji, inkluzivniji i održiviji način.

Regions and Countries