Zlatni pečat za rodnu ravnopravnost Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori

Priznanje timu UNDP-a u Crnoj Gori za izvanredna postignuća u radu na dostizanju rodne ravnopravnosti

May 10, 2023

 

Podgorica, 10. maj 2023. godine Kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori nagrađena je globalnim Zlatnim pečatom za rodnu ravnopravnost, zbog izvanrednih rezultata na dostizanju rodne ravnopravnosti kao integralnog dijela svog programskog i organizacionog rada. Na taj način, Kancalerija UNDP-a u Crnoj Gori dostigla je najviši globalni standard.

UNDP u Crnoj Gori je priznanje dobio zbog kontinuiranog i posvećenog rada na rodnoj ravnopravnosti, kroz sve djelatnosti. Proces resertifikacije i dobijanje još jednog Zlatnog pečata potvrda je da su rodna ravnopravnost i osnaživanje žena suštinski dio rada UNDP-a u Crnoj Gori, a da je rodna ravnopravnost značajno integrisana u sve aktivnosti kancelarije, kako u programiranju, tako i u svakodnevnim aktivnostima. Priznanje je rezultat nezavisne procjene djelovanja Kancelarije u raznovrsnim oblastima: upravljanje, kapaciteti, povoljno okruženje, komunikacije, programi i projekti, partnerstva i uticaj.

Kancelarija je pokazala stručnost i čvrsto opredjeljenje za rodnu ravnopravnost, što se vidi kroz transformacione rezultate, kao što su razvoj sistema socijalne zaštite sa rodnom perspektivom ili suočavanje sa osnovnim uzrocima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Takođe, kancelarija ima i izvanrednu Strategiju za rodnu ravnopravnost i Programski dokument za period 2023-2027, kojima se rodna ravnopravnost stavlja u središte internih i eksternih aktivnosti.

„Ova sertifikacija ne bi bila moguća bez neumornog i kontinuiranog rada svih članova i članica tima tokom poslednjih nekoliko godina, uz doprinos našeg tima za rodnu ravnopravnost. Ovo je još jedna potvrda posvećenosti i rada čitave Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori na postizanju rodne ravnopravnosti na više nivoa. Ovo je drugi put da je Kancelarija dobila Zlatni pečat. Održavati ovaj nivo je bilo jednako izazovno kao i dostići ga 2016. godine. Ipak, naša Kancelarija ostaje među 17 izuzetnih UNDP kancelarija širom svijeta. Proces sertifikacije je takođe bio i proces učenja koji je doveo do toga da budemo znatiželjniji, svjesniji i da imamo ideje o tome kako dalje jačati naš rad u oblasti rodne ravnopravnosti, bez obzira na uloge koje imamo unutar organizacije i timova“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova.

„Poznato je da samo izvanredan timski rad vodi do izuzetnih dostignuća. Dosljednost u našem timskom radu rezultirala je izvrsnošću svih nas u Kancelariji, a čitav tim UNDP-a u Crnoj Gori pokazao svoju strast i profesionalnu posvećenost postizanju najboljih rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti. Aktivnostima u okviru naših programa, uvjerena sam da će naša Kancelarija zadržati lidersku poziciju u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i ostati pozitivan primjer za region i globalno. Borba za rodnu ravnopravnost u svim sferama društva ostaje naš cilj“, rekla je Kaća Đuričković, koja se nalazi na čelu tima za rodnu ravnopravnost i Regionalnog haba za regiju Evrope i Centralne Azije (RBEC SEAL).

Šta je Zlatni pečat za rodnu ravnopravnost?

Zlatni pečat za rodnu ravnopravnost za Kancelarije UNDP-a promoviše organizacionu kulturu rodne ravnopravnosti i podstiče kancelarije da ispunjavaju standarde integrisanjem rodnog aspekta u sve segmente razvojnog rada. To je ključna inicijativa UNDP-a za izgradnju kapaciteta i podršku transformacionim rezultatima u oblasti rodne ravnopravnosti. Pečat služi kao platforma za učenje, kako bi kancelarije mogle da uspostave osnovne vrijednosti, strateške pravce, bave se pitanjima rodne nejednakosti i pokažu uticaj intervencija na dstizanje rodne ravnopravnosti. Za razliku od uobičajenih „rodnih revizija“ ili „rodnih procjena“, kroz proces dobijanja Pečata stvara se inkluzivni i otvoreni prostor za slobodno razmišljanje i podstiče kreativno razmišljanje. Proces za dobijanje Pečata za rodnu ravnopravnost ima tri nivoa sertifikacije: Zlatni, Srebrni i Bronzani. Kancelarije za zemlje se sertifikuju na osnovu evaluacije njihovih postignuća u oblasti rodne ravnopravnosti.