Važna uloga UNDP-a u kreiranju strateškog i zakonodavnog okvira za inovacije

November 21, 2023

 

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović sastala se sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom

Paniklova je istakla važnu ulogu UNDP-a u kreiranju strateškog i zakonodavnog okvira za inovacije, aktivno doprinoseći jačanju inovacionih ekosistema u državi. 

„Transformativna inovacija i tehnološki napredak su prepoznati kao ključni faktor za podsticanje održivog rasta i razvoja. Crna Gora ima izuzetan inovacioni potencijal u okviru svoje naučne i poslovne zajednice i uz podršku Fonda za inovacije i Naučno-tehnološkog parka, može da napravi pozitivne pomake za društvo i bude katalizator održivog razvoja Crne Gore. Zato je misija UNDP-a da podrži crnogorsku Vladu u pozicioniranju Crne Gore kao istaknute destinacije na globalnoj mapi inovatora, podstičući na taj način ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta, bolju konkurentnost i kvalitet života. Radujem se zajedničkom partnerstvu između Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i UNDP-a u promovisanju inovacija u razvojnim i javnim politikama, digitalizacije u sistemu inovacija i obrazovanja, kao i e-servisa za pružanje javnih usluga. Na ovaj način, dodatno ćemo naglasiti našu posvećenost unapređenju inovacija i korišćenju digitalnih rješenja za unapređenje pružanja javnih usluga”, rekla je Paniklova.

Na sastanku su razmotrene opcije dalje saradnje, te da je naglašena uspješna saradnja koja se ticala digitalizacije javnih usluga, koje uključuju studentske servise, kroz kreiranje e-usluga za upis u vrtiće, osnovne škole i državni Univerzitet, čime je upisna procedura značajno olakšana.

Zaključeno je da su napori UNDP-a na unapređenju i digitalizaciji sistema javne uprave pružanja usluga građanima i građankama jasan pokazatelj za nastavak uspješne saradnje u budućnosti.