Umjetnički razgovori UNDP-a: Uloga umjetnosti i kulture u osnaživanju žena

September 12, 2023

 

U svijetu u kojem umjetnost ne poznaje granice, a kultura oblikuje društvo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ambasada Austrije i Muzeji i galerije Podgorica organizovali su događaj pod nazivom “Umjetnički razgovori”. U živopisnom ambijentu dvorišta Galerije “Risto Stijović” u Podgorici, ovaj je događaj prikazao moć umjetnosti i kulture u promovisanju ženskih prava, potvrđujući posvećenost UNDP-a rodnoj ravnopravnosti.

Umjetnički razgovori okupili su umjetnice iz Austrije i Crne Gore, dan prije otvaranja izložbe “Taking Back the Space” austrijskih umjetnica, istražujući kako umjetnički izrazi mogu preispitivati tradicionalne rodne uloge, dovoditi u pitanje društvene norme i preoblikovati ustaljene prakse.

Umjetnički razgovori su istakli ključnu ulogu kulture, istorije i umjetnosti u stvaranju inkluzivnog društva koje promoviše ljudska prava i rodnu ravnopravnost. Srce samog događaja bio je razgovor sa umjetnicima iz Austrije i Crne Gore, koje su podijelile svoje viđenje o transformativnoj moći umjetnosti i njihovim ulogama u oblikovanju društvenog okruženja za postizanje rodne ravnopravnosti.

U razgovore su se uključili i posjetioci događaja, koji su podijelili svoje perspektive o rodu i kulturi.

Događaj je zaključen obraćanjem Ekaterine Paniklove, v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ute Friessner, zamjenice šefa Ambasade Austrije u Crnoj Gori, i Vučića Ćetkovića, direktora Muzeja i Galerija Podgorica.

 

Umjetnost i kulturni izraz

Austrijske umjetnice Petra Gell i Judith Gattermayr i crnogorska umjetnica Svetlana Lola Miličković podijelile su svoje jedinstvene perspektive. Petra Gell strastveno zagovara ravnopravnost, preispituje rodne kategorije i obraća se društvenim nejednakostima kroz svoj specifični rad TAKE BACK THE SPACE.

Judith Gattermayr istražuje kompleksnu intersekciju tjelesnog i identiteta, konstruišući i dekonstruišući tijela i likove, otkrivajući osobe skrivene iza fasada. Njena slika CRUSHED, koja je dio TAKE BACK THE SPACE, bavi se krhkošću identiteta.

 

Grafički doprinos Svetlane Lole Miličković ostavio je neizbrisiv trag u obrazovnim materijalima i kulturnim događajima. Ovaj događaj je takođe pružio priliku da se razgovara o umjetničkom stvaralaštvu Milene Jovićević, iako nije bila prisutna na događaju. Njena fascinantna umjetnost istražuje duboke društvene probleme, baveći se patrijarhalnim društvom u Crnoj Gori i generacijskim razlikama među ženama, ostavljajući pritom snažan utisak na gledaoca. Ujedno, to je bila prilika i za osvrt na angažovanu umjetnost Dude Duletić, koju je takođe UNDP podržao u prethodnom periodu.

Ovaj događaj je bio više od razgovora. Umjetnički razgovori slave transformativnu moć umjetnosti i kulture u promovisanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti i potvrđuju važnost partnerstva u podsjećanju na glasove i doprinose žena.