Znanje i inovacije za zdravu i održivu Crnu Goru

February 12, 2023

 

Milena Petrović je doktorantkinja medicine, koja svojim posvećenim radom doprinosi promociji zdrave i održive Crne Gore. U okviru Mileninog doktorskog rada sprovedeno je prvo genetsko ispitivanje psihijatrijskih pacijenata u Crnoj Gori.

„Praktična primjena genetskih istraživanja u medicini predstavlja inovativan i moderan pristup liječenju usmjeren na poboljšanje efektivnosti i efikasnosti tretmana. Crna Gora se ovim istraživanjem približila primjeni visoko personalizovane terapije kod psihijatrijskih pacijenata, što predstavlja težnju savremene svjetske medicine“, kaže Milena.

Crna Gora već nekoliko godina ima definisan strateški okvir za razvoj i implementaciju inovacija, i kroz Strategiju pametne specijalizacije (S3), koja je usvojena 2019. godine, stvara preduslove za snažniju povezanost nauke i privrede. I Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, kroz projekat „Norveška za Vas“ - podržava napore Vlade Crne Gore da pokrene transformaciju i diverzifikaciju svoje privrede unapređenjem inovacionog ekosistema zasnovanog na konceptu S3 Strategije.

Jedna od „pametnih priča“ koju smo podržali je i Milenina priča. Ona svojim radom promoviše koncept zdrave i održive Crne Gore i na najbolji način pokazuje zašto je važno mapirati inovacioni i naučni potencijal jedne države i ulagati u njega. Poboljšanje izvrsnosti i relevantnosti naučnoistraživačkih aktivnosti i jačanje ljudskih resursa u oblasti istraživanja i inovacija dva su od pet strateških prioriteta S3 Strategije, koja doprinose ostvarivanju glavnog S3 cilja, a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora.

„Istraživanje koje smo sproveli u okviru mog doktorskog rada predstavlja prvo genetsko ispitivanje psihijatrijskih pacijenata u Crnoj Gori. Praktična primjena genetskih istraživanja u medicini predstavlja inovativan i moderan pristup liječenju usmjeren na poboljšanje efektivnosti i efikasnosti tretmana. Crna Gora se ovim istraživanjem približila primjeni visoko personalizovane terapije kod psihijatrijskih pacijenata, što predstavlja težnju savremene svjetske medicine“, objašnjava Milena na koji način njeno istraživanje doprinosi ostvarenju ovog cilja.

Stipendija je, pored mjesečne zarade i potrebnih sredstava za finansiranje istraživanja, Mileni omogućila i studijski boravak u prestižnim institutima u inostranstvu.

„Ispunjena mi je velika želja da se bavim psihijatrijom na molekularnom nivou“, dodaje ona.

Kroz svoj naučno-istraživački rad ostvarila je kontakt sa naučnicima iz inostranstva, a prilikom studijskog boravka u okviru stipendije dobila je nesebičnu podršku, kao i partnerstvo i prijateljstvo za buduća istraživanja što joj je od neprocjenjive vrijednosti. Milena ohrabruje mlade ljude da iskoriste mogućnosti koje S3 okvir pruža. Strategija pametne specijalizacije osmišljena je tako da identifikuje snage i komparativne prednosti države, da daje prioritet investicijama u istraživanje i inovacije u oblastima koje su konkurentne i da definiše zajedničku viziju za razvoj inovacija u zemlji.

„Inicijative u okviru S3 pružaju šansu da se ideja o vašem istraživanju sprovede u djelo, kroz različite vidove podrške. Iskustvo mi je pokazalo da bavljenje naukom predstavlja izazov čak i u razvijenijim zemljama. Uprkos tome, uz dovoljno posvećenosti i ljubavi prema oblasti nauke kojom se bavite, nije nemoguće. Poenta je da se sa ulaganjem u nauku ne može pretjerati. Ako želimo da crnogorska naučna zajednica bude međunarodno prepoznata potrebna je kontinuirana podrška od strane institucija“, zaključila je Milena.

Njena priča je primjer uspješne realizacije S3 programa podrške, a od nedavno je funkcionalan i sajt www.s3.me posvećen Strategiji pametne specijalizacije Crne Gore.