Studija slučaja: Zaštita žena sa invaliditetom od rodno zasnovanog nasilja u Crnoj Gori

pdf (1MB)

Download

Studija slučaja: Zaštita žena sa invaliditetom od rodno zasnovanog nasilja u Crnoj Gori

June 30, 2023

Podaci SZO iz 2021. godine pokazuju da u svijetu svaka treća žena starija od 15 godina (oko 736 miliona), u toku života barem jednom doživi fizičko ili seksualno nasilje, dok su žene sa invaliditetom u višestruko većem riziku od iskustva seksualnog nasilja.

Neka od istraživanja pokazuju da su žene, djevojke i djevojčice s invaliditetom i do pet puta češće izložene nasilju ili zlostavljanju u poređenju sa ženama, djevojkama i djevojčicama bez invaliditeta. 

Ovaj rizik je još i veći za žene kojima je potrebna pomoć u svakodnevnim aktivnostima kao što su kupanje, oblačenje ili hranjenje s obzirom na to da su fizički ili mentalno ranjivije10. Najčešće se nasilje vrši od strane bračnih ili vanbračnih partnera ali i od strane članova osnovne porodice, ukućana, njegovatelja, ličnog asistenta, kolega na poslu, poslodavca i zaposlenih u institucijama.

Ovaj dokument je proizveden uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU), kroz projekat “Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primjena zakona, mijenjanje stavova”, koji sprovode Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost (UN WOMEN). Zaključci, analiza i preporuke ovog izvještaja su stavovi autorke i ne predstavljaju nužno zvaničan stav UNDP-a, UN Women-a i EU.

Document Type
Regions and Countries