Potpisan ugovor vrijedan 1.1 milion dolara za jačanje kapaciteta Forenzičkog centra

January 26, 2024

 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova potpisali su 1.1 miliona dolara vrijedan nastavak projekta koji će unaprijediti forenzičke kapacitete Uprave policije za procesuiranje krivičnih djela vezanih za vatreno oružje i eksploziv.

 

Ministar Šaranović zahvalio je UNDP-u i partnerima koji su kroz finansijsku podršku omogućili realizaciju projekta, koji je u prvoj fazi već omogućio da se kroz brojne donacije i specijalizovane obuke osavremeni rad Forenzičkog centra. 

 

"Zahvaljujući multipartnerskom povjerilačkom fondu Mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu unaprijedili smo preciznost i efikasnost forenzičkih istraga koje imaju jednu od najvažnijih uloga u obezbjeđivanju čvrstih i nespornih dokaza u krivičnim postupcima", poručio je ministar Šaranović.

 

On je istakao zadovoljstvo što će nastavak projekta obezbijediti da se rad zaposlenih u Forenzičkom centru podigne na još viši nivo i što će Crna Gora ubuduće biti prepoznata kao zemlja koja ispunjava međunarodne standarde na planu forenzičkih istraživanja eksploziva i eksplozivnih naprava.

 

"Posvećeni smo daljem ispunjavanju ciljeva predviđenih Mapom puta, a u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova usmjerićemo sve kapacitete ka zaustavljanju nekontrolisanog širenja oružja doprinoseći na taj način regionalnoj i globalnoj bezbjednosti", istakao je ministar Šaranović.

 

Stalna predstavnica UNDP-a Ekaterina Paniklova istakla je da je tokom protekle dvije godine značajno unaprijeđen rad Forenzičkog centra. Podsjetila je da je kroz projekat nabavljena specijalizovana oprema u vrijednosti od 460.000 dolara, čija se prava vrijednost  ogleda u njenom doprinosu bezbjednosti zaposlenih.

 

"Podršku nastavljamo i kroz novi projekat i značajan finansijski doprinos Multi-partnerskog povjerilačkog fonda za podršku sprovođenja Mape puta za kontrolu malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu. UNDP ostaje posvećen nastavku partnerstva sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i zajedničkom radu na unapređenju kapaciteta Forenzičkog centra i sprovođenja međunarodnih standarda", poručila je Paniklova.

 

Načelnica Forenzičkog centra Sandra Kovačević je kazala da je ovaj projekat višestruko značajan. 

 

"Dosadašnji rezultati su implementacija novih tehnologija, postavljanje visokih standarda u vještačanju eksplozivnih materija i unapređenje bezbjednosti zaposlenih u centru. Ovaj centar već godinama unazad potvrđuje svoju posvećenost profesionalnim standardima i kroz akreditacije dokazuje kompetencije laboratorija i pouzdanost rezultata", istakla je Kovačević. 

 

Ona je dodala da će sa jednakom predanošću nastaviti rad, doprinoseći efikasnosti rada policije i pravosudnih organa i unapređujući razmjenu podataka sa međunarodnim partnerskim službama.

 

Projekat se realizuje u saradnji sa UNDP-om, a uz finansijski doprinos država članica multipartnerskog povjerilačkog fonda Mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu: Njemačke, Švedske, Holandije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške, kao i uz podršku Evropske unije (EU).