Digitalni korak u budućnost: Studenti izabrali online upis

September 27, 2021

Više od 4.000 brucoša i brucoškinja upisalo je prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore, a od tog broja, čak 85% upisalo se online. Većina je iskoristila mogućnost da se na fakultet upiše brzo i jednostavno, putem sajta upisi.edu.me – bez čekanja u redovima i prikupljanja potrebnih dokumenata.

Imajući u vidu da proces odabira i upisa fakulteta, naročito u doba pandemije COVID-19, može biti stresan, UNDP je udružio snage sa domaćim i međunarodnim partnerima, kako bi dizajnirali potpuno automatizovanu elektronsku uslugu koja će brucošima olakšati prve korake ka visokom obrazovanju i budućim profesionalnim mogućnostima.

Platforma upisi.edu.me kreirana je u okviru projekta „E-usluge i digitalna infrastuktura kao odgovor na COVID-19“, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Elektronski upis smanjio je logističke i sistemske prepreke za upis, učinivši ga lakšim i pristupačnijim maturantima iz svih krajeva Crne Gore. Prilikom upisa maturanti nijesu morali da prilažu nikakva dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih ili svjedočanstva.

Procedura upisa je jednostavna: maturanti su u elektronskoj prijavi popunjavali osnovne podatke, upisivali svoju e-mail adresu, kao i fakultet na koji se prijavljuju. Nakon registracije i unosa jedinstvenog matičnog broja (JMB), osnovni podaci o kandidatu se preuzimaju iz informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, a o ocjenama i uspjehu tokom četiri razreda srednje škole povlače se iz registra Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ukupna reforma javne uprave u Crnoj Gori ima za cilj da upravu učini efikasnijom, transparentnijom i bližom građanima i privredi, a jedan od načina je korišćenje prednosti digitalne transformacije. UNDP će, kroz razvijanje niza digitalnih usluga za građane i preduzeća, nastaviti da podržava Crnu Goru na putu boljeg razumijevanja mogućnosti digitalizacije javnog sektora i promjene kulture poslovanja. Može jednostavnije – može online!