Comunicate de presă

Filter
Showing 141 - 160 of 168
 • 20 Sep 2012
  Blogurile ca instrument de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Peste 60 de elevi şi profesori din 10 şcoli din regiunea transnistreană vor participa la o serie de programe de instruire, vor învăţa cum să creeze un blog al şcolii în cadrul unui proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" (SCBM). Primele două echipe din regiunea transnistreană au creat deja două bloguri pentru şcolile unde învaţă.

 • 17 Sep 2012
  Elevi din nouă raioane vor învăţa în şcoală energia regenerabilă şi eficienţa energetică

  Iniţiativa educaţională de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice se lansează în nouă noi raioane. În acest an de învăţământ, peste 2.000 de elevi din clasele a VII-VIII din raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Ungheni şi Anenii Noi vor învăţa că există energie în tot ce ne înconjoară: soare, vânt, plante, apă şi vor însuşi secretul economisirii consumului de energie. Inițiativa educațională va cuprinde localitățile ce îşi conectează instituţiile publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă în cadrul Proiectul Energie și Biomasă în Moldova.

 • 17 Sep 2012
  Întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor

  Peste 60 de agenţi economici şi mai mult de 30 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului vor obţine asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul a două proiecte lansate de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 17 Sep 2012
  Medici legişti din Republica Moldova instruiţi în aplicarea prevederilor protocolului de la Istanbul

  În perioada septembrie-octombrie 2012, circa 70 de medici legişti, medici din instituţiile de detenţie şi din instituţiile medicale de urgenţă din Republica Moldova vor fi instruiţi în premieră cum să efectueze examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură în conformitate cu prevederile Protocolului de la Istanbul. Trening-urile sunt organizate în cadrul proiectului "Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 14 Sep 2012
  Consolidarea încrederii între jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  20 de jurnalişti, inclusiv 10 din stânga Nistrului, au urmat un program intens de pregătire profesională graţie unui proiect finalizat astăzi de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în parteneriat cu Publika TV cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 11 Sep 2012
  Copiii din Cioreşti şi cei din Hincăuţi au grădiniţă, iar mamele lor – locuri de muncă

  Treizeci și trei de fete și băieți din familii vulnerabile din satul Ciorești, raionul Nisporeni au obţinut acces la educaţia preşcolară şi alţi 64 de copii din comuna Hincăuţ, raionul Edineţ se bucură de condiţii mai bune în grădiniţă graţie unor proiecte realizate la inițiativa comunităților cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

 • 07 Sep 2012
  Noul Coordonator Rezident al ONU în Republica Moldova și-a prezentat scrisorile de acreditare

  Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite și Reprezentant Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și-a prezentat scrisorile de acreditare în cadrul unei întrevederi cu Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova.

 • 06 Sep 2012
  Planuri grandioase pentru biomasă

  Grădiniţa din satul Ermoclia şi-a declarat independenţa. Independenţa energetică. Grădiniţa a renunţat la efortul de a plăti un preţ scump pentru gazele naturale importate şi îşi încălzeşte sediul cu combustibil din biomasă locală produs din deşeurile agricole uşor accesibile cum ar fi paiele, tulpinile de porumb şi rumeguşul.

 • 05 Sep 2012
  PNUD lansează o colecție de istorii de succes despre proiecte inovatoare de dezvoltare în Europa și Asia Centrală

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi o nouă publicație în cadrul reuniunii Comitetului Executiv, care prezintă realizările transformatoare de dezvoltare din Europa de Est și Asia Centrală. O mare parte din aceste succese sunt bazate pe noi politici sociale inovatoare, care vizează necesitățile stringente ale oamenilor săraci și celor marginalizați, inclusiv a romilor, tinerilor, șomerilor și persoanelor cu dizabilități din regiune.

 • 28 Aug 2012
  Medicii legişti instruiţi în premieră în examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură

  În perioada iulie-august 2012, circa 70 de medici legişti din Republica Moldova au fost instruiţi în domeniul examinării şi documentării medicale a cazurilor de tortură şi alte rele tratamente. Activităţile de instruire au fost planificate şi structurate în baza studiului de evaluare a necesităţilor de instruire a medicilor legişti realizat anterior de un grup de experţi naţionali în domeniul prevenirii şi combaterii torturii.

 • 08 Aug 2012
  Tortura nu lasă doar traume fizice

  La ieşirea din cabinetul medicului cardiolog am întâlnim un bărbat, victimă a torturii. El s-a oprit să schimbe câteva vorbe cu Ludmila Popovici, directoarea Centrului “Memoria”. “Centrul „Memoria” este unul mai mult consultativ. Avem un contract cu Policlinica nr. 1 din Chişinău, unde beneficiarii noştri pot face investigaţii diagnostice sau primi consultaţiile unor specialişti. În plus, noi le oferit tratamentul medicamentos necesar. Tortura afectează multilateral victima, nu doar fizic, aşa cum cred unii, de aceea persoana trebuie să beneficieze de asistenţă complexă”, mai spune Ludmila Popovici.

 • 31 Iul 2012
  S-a dat startul pentru implementarea proiectelor de infrastructură socială

  Astăzi echipa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor din zona de securitate, malul drept al Nistrului, câștigători ai concursului de proiecte de infrastructură socială pentru a discuta mecanismul de lansare şi implementare.

 • 23 Iul 2012
  26 şcoli şi grădiniţe din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni vor avea sisteme moderne de încălzire pe biomasă

  Primarii satelor din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 • 19 Iul 2012
  Coordonatorul rezident ONU și-a încheiat misiunea în Republica Moldova

  Kaarina Immonen, Coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite și Reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-a încheiat misiunea în Republica Moldova. Cu această ocazie, doamna Immonen a avut întâlniri cu Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, Prim-ministrul Vladimir Filat, Președintele Parlamentului Marian Lupu și Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Popov.

 • 13 Iul 2012
  Republica Moldova este prima țară care va implementa recomandările Comisiei Globale pentru HIV și Cadrul Legal

  Experți naționali și internaționali au discutat astăzi modul în care legislația din Moldova și aplicarea acesteia pot contribui la promovarea unor acțiuni eficiente în domeniul HIV și SIDA, precum și adoptarea unui plan de acțiuni care ar asigura protejarea drepturilor persoanelor afectate de HIV.

 • 25 Iun 2012
  Producătorii moldoveni învață noi tehnologii de creștere a fructelor în cadrul unei vizite de studiu în Turcia

  Producătorii de fructe proaspete și două asociații a producătorilor de fructe au studiat tehnologii noi de producție și post-recoltare a cireșelor în cadrul unei vizite recente de studiu în Turcia.

 • 13 Iun 2012
  Particularităţi teritoriale ale egalităţii de şanse şi oportunităţi între femei şi bărbaţi în noua culegere statistică

  „În mun. Bălţi la 1000 bărbaţi revine cel mai mare număr de femei. În raioanele de nord locuiesc cei mai mulţi oameni în vîrstă. În 21 raioane ale ţării rata totală de fertilitate este sub nivel critic. În același timp, cele mai înalte rate ale natalității s-au înregistrat în UTA Găgăuzia, iar cele mai mici - în municipiul Chișinău. Femeile sunt preponderent angajate în domeniul serviciilor, în timp ce bărbații sunt angajați în activități agricole. Cele mai multe din femeile-şomere au studii superioare, iar printre bărbaţii-şomeri predomină cei cu studii secundare profesionale. Numai în raionul Nisporeni salariul mediu lunar la femei a depășit salariul bărbaţilor. Bărbații au o pensie cu 18% mai mare în comparație cu cea a femeilor, iar în municipiul Chișinău pensia este în medie cu 30% mai mare decît în restul țării. În toate municipiile din țară, funcțiile de primari sunt deținute de bărbaţi, în timp ce doar 3 femei au fost alese în funcția de preşedinte de raion. Femeile sunt reprezentate în proporţie de 10 la sută în funcțiile de vicepreşedinţi de raion, și de 37,5 la sută în consiliile municipale şi locale.” Aceste, dar şi alte date statistice de gen sunt prezentate în culegerea „Femei şi bărbaţi în Republica Moldova. Analiză în aspect teritorial”, elaborat de Biroul Național de Statistică, cu sprijinul agențiilor ONU – PNUD și UN Women, și asistența financiară a Guvernului Suediei.

 • 11 Iun 2012
  80 de tineri învaţă la tabăra de vară Energel să producă energie din surse regenerabile şi să o consume economicos

  80 de elevi din clasele VII-VIII din raioanele Ştefan Vodă, Leova, Făleşti, UTA Gagauz Yeri, Cantemir, Sângerei, Hânceşti şi Teleneşti învață timp de 10 zile, la tabăra de vară Energel, cum să producă energie din sursele naturii și cum să o consume eficient.

 • 05 Iun 2012
  Cooperarea Intercomunitară importantă pentru eficiența autorităților locale și calitatea serviciilor publice

  Peste 130 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare s-au întrunit la prima Conferinţă Naţională în domeniul Cooperării Intercomunitare, care s-a desfăşurat în perioada 5-6 iunie în satul Costeşti, raionalul Ialoveni cu sprijinul agențiilor ONU – PNUD și UN Women în cadrul Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată, finanțat de Guvernul Suediei. Evenimentul a avut drept scop de a extinde conlucrarea dintre administraţia publică centrală şi locală cu asociaţiile reprezentative şi toţi cei interesaţi de dezvoltarea locală şi regională, precum şi de a dezvolta iniţiativele de cooperare între comunităţile locale. Or, cooperarea intercomunitară este un instrument eficient pentru a spori potenţialul autorităţilor locale şi a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice prestate cetăţenilor.

 • 25 Mai 2012
  De Ziua Europeană a Parcurilor a fost inaugurat primul traseu ecoturistic în Parcul Naţional Orhei

  Primul traseu ecoturistic, care unește două valori cultural-istorice - Casa-Muzeu „Alexandru Donici” și Mănăstirea Curchi, a fost inaugurat astăzi în spațiul viitorului Parc Național Orhei. Anterior, despre acest traseu se cunoștea numai din spusele localnicilor. Cu sprijinul PNUD, traseul a fost marcat cu panouri informative, care descriu valorile cultural-istorice și harta acestui traseu, precum și patrimoniul natural al primului Parc Național. De asemenea, oamenii din aceste localități și turiștii vor beneficia de locuri special amenajate pentru odihnă, unde vor putea admira priveliștea naturii din această zonă.