Članci

Filter
Showing 1 - 20 of 218
 • 29 sij 2015
  Zelena struja u utičnicama grada Koprivnice

  Električna energija za sve javne zgrade se nabavlja putem javne nabave. U Koprivnici su napravili sve kako bi pri tome očuvali okoliš i bili energetski što učinkovitiji – od ove godine, struja za zgradu gradske uprave, još nekoliko javnih zgrada i javnu rasvjetu dolazi iz obnovljivih izvora energije.

 • 29 sij 2015
  Solarna energija za svjetliju budućnost ruralnih krajeva Hrvatske

  Kroz UNDP-ov projekt elektrifikacije kućanstava u ruralnim krajevima Hrvatske osigurat će se pristup električnoj energiji za prioritetna kućanstva i to putem samostalnih sustava koji koriste obnovljive izvore energije, bez spajanja na mrežu.

 • 02 sij 2015
  Suradnja na području obnovljivih izvora energije kao opcija za EU i Zapadni Balkan

  Samo smanjenjem administrativnih barijera, zemlje Zapadnog Balkana mogu premašiti svoje ciljeve za obnovljive izvore energije za 50 posto. Međutim, ako se nastavi sadašnja praksa, nijedna od zemalja neće dostići svoje ciljeve za udio obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Pokazuju to rezultati modeliranja pripremljeni u sklopu projekta BETTER, kojeg financira Intelligent Energy Europe (IEE) u suradnji s UNDP-om Hrvatska kao jednim od partnera u konzorciju.

 • 15 pro 2014
  Predstavljeno 87 projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske, prihvatljivih za financiranje iz EU fondova

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavili su danas u Zagrebu glavne rezultate projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja RH“. Projekt je trajao 15 mjeseci, a s provedbom je započeo u kolovozu 2013.

 • 12 pro 2014
  Šetnica Kanalom sv. Ante nominirana za najbolji lokalni EU projekt u Hrvatskoj

  Projekt turističke valorizacije šibenskog Kanala sv. Ante, kojeg su prije točno četiri godine pokrenuli Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Šibensko-kninska županija, nominiran je za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2014.

 • 07 pro 2014
  Građani su odlučili: Želimo zeleni i zdravi grad

  Podrška javnom prijevozu i biciklistička infrastruktura, više poslova i recikliranje najvažnije su stvari za građane Zagreba. To su glavni rezultati ankete koja je uključila gotovo 350 sudionika, a provedena je u sklopu razvoja niskougljične vizije za grad Zagreba do 2050.

 • 01 pro 2014
  Zajedno protiv AIDS-a

  U Hrvatskoj je HIV pozitivno oko 1000 osoba, od čega je 250 oboljelih od AIDS-a, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca. S oko 80 novih slučajeva zaraze HIV-om godišnje, Hrvatska je i dalje zemlja niskog rizika od HIV/AIDS-a. Cilj je ukazati na važnost ranog otkrivanja HIV infekcije radi što uspješnijeg liječenja i daljnjeg sprječavanja širenja zaraze.

 • 21 stu 2014
  Edukacija i testiranje – najveći neprijatelji HIV-a

  Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, niz organizacija i institucija iz Republike Hrvatske uključujući i UN Tematsku skupinu za HIV/AIDS* pokrenuo je nacionalnu kampanju „Pobjeđuje znanje“ kako bi se ukazalo na važnost pravovremenog testiranja na HIV.

 • 14 stu 2014
  Grad bez ugljika – sretniji grad

  Na Savskom nasipu u Zagrebu nedavno su postavljene interaktivne skulpture bicikala na kojima građani mogu pedalirati i na taj način sami proizvesti struju za osvjetljavanje dijela nasipa.

 • 14 stu 2014
  Energetska sigurnost Hrvatske u rukama je njenih građana

  Dok EU i Hrvatska uvoze preko 30 posto potrebne energije iz Rusije, Njemačka izvozi isto toliko energije proizvedene iz obnovljivih izvora koji su u vlasništvu građana. Dok Kina zabranjuje korištenje ugljena, mora li hrvatska energetska budućnost ovisiti o fosilnim gorivima ili može doći iz sunca i vjetra kojeg imamo u izobilju i u našim je rukama?

 • 13 stu 2014
  UNDP-u priznanje za potporu inkluzivnom obrazovanju

  Centar inkluzivne potpore IDEM obilježio je u četvrtak, 13. studenoga 2014., dvadeset godina rada na uključivanju djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj ovom prigodom uručena je zahvalnica za dosadašnju uspješnu suradnju i potporu inkluzivnom obrazovanju.

 • 10 stu 2014
  Tranzicija Hrvatske prema zelenoj energetici u vlasništvu građana

  Na koji način građani mogu sudjelovati u tranziciji Hrvatske prema obnovljivim izvorima energije, koje su prednosti takvog udruživanja, kako će izgledati energetska sigurnost Europe, samo su neke od tema o kojima će 13. i 14. studenoga u Zagrebu govoriti Hans Josef Fell, iskusni njemački parlamentarac i kreator zakonodavnog okvira koji je omogućio revoluciju zelenih energetskih tehnologija u Njemačkoj. Posjet gospodina Fella organizira Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • 04 stu 2014
  Novi projekt za učinkovitiju socijalnu zaštitu

  Projekt „Sinergijski socijalni sustavi“ čiji je cilj pridonijeti izgradnji kvalitetnijeg i učinkovitijeg sustava socijalne zaštite u Hrvatskoj na temelju prikupljenih podataka o svim programima socijalnih naknada na razini jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave, predstavljen je 30. listopada u Zagrebu. Projekt provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

 • 03 stu 2014
  Sporazum o suradnji između UNDP-a i Vukovarsko-srijemske županije

  Program Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) i Vukovarsko-srijemska županija potpisali su u Vukovaru, 31. listopada sporazum o suradnji čiji je cilj priprema i provođenje projekata i aktivnosti vezanih za smanjenje rizika od katastrofa. Sporazumom se žele uspostaviti načela buduće suradnje kako bi se spriječile katastrofe i novi gubici u županiji te dodatno unaprijedile aktivnosti prevencije katastrofa.

 • 24 lis 2014
  Romi u Hrvatskoj u višestruko nepovoljnom položaju

  Javnom prezentacijom publikacije „Romska svakodnevnica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu“, agencije UN-a u Hrvatskoj: UNDP, UNHCR i UNICEF obilježile su Dan Ujedinjenih naroda, koji se već 69. godinu zaredom obilježava 24. listopada.

 • 09 lis 2014
  UNDP globalni lider u transparentnosti

  Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) najtransparentnija je razvojna agencija, prema listi vodećih svjetskih razvojnih agencija objavljenoj 8. listopada 2014.

 • 03 lis 2014
  Ostvarenje razvojnog potencijala Roma

  Analitički članak „Romsko siromaštvo iz perspektive razvoja po mjeri čovjeka“; autora Andreya Ivanova i Justina Kagina, predstavljen je od 29. do 30. rujna u Sarajevu, u sklopu 27. Međunarodnog Upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma.

 • 25 ruj 2014
  Gospodarska kriza ugrožava provedbu ljudskih prava u Hrvatskoj

  Hrvatski sabor bio je domaćin okruglog stola o Univerzalnom periodičkom pregledu ljudskih prava (UPR), kojeg su Ujedinjeni narodi donijeli 2006. godine kao mehanizam kojim se, svake četiri godine prati stanje ljudskih prava u zemljama članicama. Sudionici su raspravljali o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj uključujući i preporuke iz UPR izvještaja, a dobili su i uvid u proces izvještavanja pred Vijećem za ljudska prava.

 • 24 ruj 2014
  Učinimo svijet boljim – otvorenje summita o klimatskim promjenama

  Predstavljen tijekom summita Ujedinjenih naroda o klimi, ovaj kratki inspirativan film pod nazivom 'Što je moguće' pokazuje kako su klimatske promjene rješive.

 • 20 ruj 2014
  Obilježena prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije

  Nizom aktivnosti, u subotu, 20. rujna, obilježena je prva godina rada Seljačke tržnice Zadarske županije koju su zajednički pokrenuli Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ovim obilježavanjem istaknuta je kvaliteta i izvornost poljoprivrednih proizvoda koji Seljačku tržnicu svrstavaju u glavno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije i kupaca.