Pregled

Čime se bavimo

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) je globalna razvojna mreža Ujedinjenih naroda, koja djeluje u 177 zemalja i teritorija. UNDP-ova prisutnost u Hrvatskoj regulirana je Standardnim osnovnim ugovorom o suradnji s Vladom Republike Hrvatske. Usmjereni smo na niz razvojnih potreba u Hrvatskoj, uključujući unapređenje uvjeta života i ekonomskih prilika u područjima pogođenim ratom, te ruralnim i teško pristupačnim područjima; promicanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša; zagovaranje potpune socijalne uključenosti osoba s invaliditetom, manjina i drugih ranjivih skupina; te jačanje pravosuđa i društvene sigurnosti.

Naši ciljevi

Misija UNDP-a može se sažeti u jednostavnu izjavu: "Ne zanemarimo nikoga." Kako se Hrvatska razvija i završava svoje pripreme za pristup Europskoj uniji (EU), uloga UNDP-a se također mijenja. Većina UNDP-ovih projekata trenutno uključuje pružanje podrške institucijama i zajednicama u pripremi za pristupanje EU. Istovremeno, naglasak naših nastojanja prelazi s razvojnih projekata unutar zemlje na predstavljanje hrvatskih iskustava i ekspertize drugim zemljama.

image
UNDP u Hrvatskoj

Članica udruge Prospero obrađuje glinenu zdjelu / Foto: Alina Čabraja

Naše priče

 • Foto: Inia Herenčić

  Preživjeti seksualno nasilje u ratu

  Napisala: Jasmina Papa Sunčano je i svježe jutro u ožujku 2012. Stižemo u Vukovar, grad u istočnoj Slavoniji koji je bio jedno od poprišta najgorih zvjerstava more

Projekti i inicijative

ARCH-Vukovar: Baština kao sredstvo razvoja

The best-known architectural monument in central Vukovar, Radnički dom (Worker's Hall), which was demolished during the 1990s war, is to regain its former splendor under a €1.64 million project funded by the European Union (EU) and the Vukovar Reconstruction and Development Fund. more

Vidi listu svih projekata
Flickr: Solarni suncokreti u hrvatskim školama
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with
 • Zadar school marks the arrival of spring with

View more on Flickr

Solarni suncokreti u hrvatskim školama
thumbnail

Kao dio projekta "Solarni suncokreti", deset osnovnih škola u Hrvatskoj opremljene su solarnim panelima. Samostojeći solarni paneli rotiraju se prema Suncu tijekom dana, što uvećava energiju sustava za 30 posto, što znači veće količine ostvarene električne energije.

Više