Vijesti

Filter
Showing 1 - 20 of 235
 • 20. Decembar 2014
  “Godina koja će se pamtiti”

  Bila je ovo teška godina za Bosnu i Hercegovinu. Ekonomska i finansijska kriza, zajedno s nedostatkom napretka na političkom planu i izostankom zajedničke vizije za budućnost zemlje, sami bi po sebi predstavljali dovoljan izazov za bilo koju zemlju. Protesti u prvim mjesecima ove godine nisu ostavili nikakvu sumnju da građani ove zemlje itekako osjećaju nezadovoljstvo.

 • 19. Decembar 2014
  Otvoren most Uzvinska u Općini Teslić, obnovljen u okviru EU Programa za oporavak od poplava

  Danas je u mjestu Uzvinska kod Teslića svečano otvoren most koji je bio potpuno uništen u majskim poplavama ove godine, a koji je obnovljen sredstvima Evropske unije i Općine Teslić. Sredstva izdvojena za obnovu ovog mosta iz EU Programa za oporavak od poplava iznose 38.431 KM kao i dodatnih 7.819 KM za radove na zaštiti obale i uređenju korita, dok je Općina Teslić učestvovala sa 25.000 KM.

 • 17. Decembar 2014
  Konferencija o rezultatima projekta korištenja drvne biomase

  O sve većim mogućnostima primjene drvne biomase i njenom razvoju u Bosni i Hercegovini, razgovaralo se na konferenciji „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenja biomase u BiH“.

 • 11. Decembar 2014
  Master Plan “Special Events” prva radionica

  Zgrada ujedinjenih nacija je bila domaćin prvoj radionici „Master Plan Special Events“, koja se održala u srijedu, 10. decembra 2014. godine na kojoj su se okupili predstavnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, EUFOR-a, NATO-a, OSCE-a, Sterling International-a, Američke Ambasade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija da razgovaraju o dosadašnjim postignutim rezultatima u uništavanju municije.

 • 5. Decembar 2014
  Besplatna pravna pomoć za građane Hercegovačko-neretvanskog kantona

  Svečano obilježavanje otvaranja Zavoda za besplatnu pravnu pomoć održalo se 3. decembra 2014. godine u Mostaru, Hercegovačko-neretvanski kanton. Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, gosp. Denis Lasić, Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK, gosp. Radenko Mirić i gđa. Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, obratili su se brojnim gostima iz javnog, pravosudnog te nevladinog sektora.

 • 4. Decembar 2014
  „Dobra obuka – bolja uprava“

  Treća godišnja konferencija Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, pod motom „Dobra obuka – bolja uprava“, održana je u Mostaru 02. decembra 2014. godine, s ciljem predstavljanja rezultata u provođenju programa obuke, jačanju institucija Sistema u 2014. godini, te razmijeni iskustava s predstavnicima institucija koje se bave obukom iz susjednih država.

 • 3. Decembar 2014
  U Sarajevu završen Osmi Strateški komitet za naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva (MiMES)

  Osmo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES), održano je 03.12.2014.godine u zgradi Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

 • 3. Decembar 2014
  Aplicirajte za grantove - ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

  Često postavljana pitanja o načinu apliciranja na projekt "Dijalog za budućnost"

 • 3. Decembar 2014
  EU Program za oporavak od poplava: ambasadori i diplomate zemalja članica EU posjetili su Orašje i Odžak

  Otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Dr Renzo Daviddi, i šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin, zajedno sa ambasadorom Švedske Fredrikom Schillerom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vecchiom, ambasadorom Holandije Jurriaanom Kraakom, ambasadorom Slovenije Iztokom Grmekom, zamjenikom šefa misije Rumunije Dorinom Popescuom, zamjenicom/otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom, i službenicom u ambasadi Švedske Karin Lissola, posjetili su danas Orašje i Odžak.

 • 3. Decembar 2014
  Poziv za prijavu na treninge u oblasti upravljanja projektnim ciklusom

  U svrhu pripreme projektnih prijedloga, tim projekta „Dijalog za budućnost“ organizira dvodnevne treninge na temu upravljanja projektnim ciklusom na četiri lokacije: Banja Luka, Drvar, Mostar i Sarajevo.

 • 2. Decembar 2014
  Sakupljeno i uništeno oružje kroz kampanju “Biraj život bez oružja”

  896 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW), koje je sakupljeno u čitavoj Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko mjeseci, uništeno je u subotu, 29. novembra, u livnici Fabrike “Jelšingrad”.

 • 2. Decembar 2014
  Energetska efikasnost u javnom sektoru može smanjiti troškove za 40%

  Ambasada Švedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas, 2. decembar 2014. u Sarajevu, sporazum u vrijednosti od 3,7 miliona eura koji se odnosi na sufinansiranje u oblasti uštede energije u javnim objektima. Bosna i Hercegovina jedna je država sa najmanjom energetskom efikasnošću u Evropi. Značajne uštede – do 40% moguće je ostvariti efikasnijim korištenjem energije u javnim objektima.

 • 1. Decembar 2014
  Novi početak: Jedinstven program liječenja ovisnika u BiH

  "Ja sam na terapiji od 21.10.2010. godine", prisjeća se Asmir dana kad je odlučio početi primati terapiju preko ovog centra. "Bio sam u zatvoru kad sam saznao za centar. Nisam dolazio na početku par mjeseci, jer sam prije toga na sve načine pokušavo da se skinem: tramali, leksaurini, 'na suho', svakako. Išao sam u komune, i bježao iz njih dvaput. Onda sam odlučio ovdje pokušati. I sad sam čist četiri godine", dodaje Asmir, koji na liječenje dolazi u pratnji oca, a nedavno se centru pridružio i njegov stariji brat, koji je također ovisnik.

 • 28. Novembar 2014
  BONTEX Košulje krojene s ljubavlju

  Kompanija „Bontex“ Maglaj, osnovana 2005. godine, proizvodi visokokvalitetne košulje koje plasira na zapadno tržište. Danas kompanija ima 200 uposlenika, a planira povećati taj broj te ima ambiciju postati jedna od vodećih u Evropi u proizvodnji muških i ženskih košulja do 2017. godine.

 • 28. Novembar 2014
  Bosana Fondacija - Stipendija za bolji život

  Banjalučanka Senita Slipac je imala 11 godina kad je počeo rat u BiH. Nakon godina izbjeglištva, s porodicom se nastanila u SAD, ali njene veze s domovinom nikada nisu prestale. Prije četiri godine je osnovala fondaciju „Bosana“ kako bi pomogla ugroženoj djeci u BiH. Cilj Fondacije je da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje te im pomogne pripremiti se za zapošljavanje.

 • 27. Novembar 2014
  Regionalni skup praktičara u oblasti pružanja podrške žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima

  U okviru projekta ´Podrška procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH´, Razvojni program Ujedinjenih naroda BiH (UNDP BiH), pod pokroviteljstvom vlade Švicarske konfederacije, te u partnerstvu sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV), organizuje Regionalni skup praktičara u oblasti pružanja podrške žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima.

 • 25. Novembar 2014
  GENERALNI SEKRETAR - PORUKA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ELIMINACIJE NASILJA NAD ŽENAMA

  Seksualno i rodno nasilje je najekstremniji oblik globalne i sistemske nejednakosti kojoj su izložene žene i djevojčice. Ova nejednakost ne poznaje geografske, socioekonomske i kulturološke granice. Širom svijeta, jedna od tri žene trpi fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku u svom životu od silovanja i nasilja u porodici do uznemiravanja na poslu i nasilničkog ponašanja na internetu.

 • 25. Novembar 2014
  Kao temelj za povratak mještana otvoren Omladinski klub u Vučilovcu

  U okviru UN programa za ublažavanje posljedica poplava “Danas za nas”, danas je svečano otvoren Omladinski klub u Vučilovcu, obnovljen finansijskim sredstvima Vlade Kraljevine Norveške, u iznosu od 43,000 KM. Omladinski klub u kojem se svakodnevno okupljaju djeca i mladi ovog kraja otvorili su Nj. E. Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u BiH i Ljubiša Ostojić, predsjednik Mjesne zajednice Vučilovac.

 • 24. Novembar 2014
  Unapređenje sigurnosti za razvoj Kantona/Županije 10

  U protekloj sedmici, MUP Kantona/Županije 10 je održao edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama u kojima je učestvovalo preko stotinu djece. Cilj aktivnosti je preventivno djelovati na mlade ljude i obrazovati ih o negativnim aspektima ilegalnog posjedovanja oružja u sklopu kampanje „Biraj život bez oružja“ koja se sprovodi do kraja godine, kao i o drugim bezbjedonosnim aspektima u saobraćaju i lokalnoj zajednici.

 • 21. Novembar 2014
  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u

  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u.