Info centar

Filter
Showing 1 - 20 of 232
 • 11. Decembar 2014
  Master Plan “Special Events” prva radionica

  Zgrada ujedinjenih nacija je bila domaćin prvoj radionici „Master Plan Special Events“, koja se održala u srijedu, 10. decembra 2014. godine na kojoj su se okupili predstavnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, EUFOR-a, NATO-a, OSCE-a, Sterling International-a, Američke Ambasade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija da razgovaraju o dosadašnjim postignutim rezultatima u uništavanju municije.

 • 5. Decembar 2014
  Besplatna pravna pomoć za građane Hercegovačko-neretvanskog kantona

  Svečano obilježavanje otvaranja Zavoda za besplatnu pravnu pomoć održalo se 3. decembra 2014. godine u Mostaru, Hercegovačko-neretvanski kanton. Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, gosp. Denis Lasić, Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK, gosp. Radenko Mirić i gđa. Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, obratili su se brojnim gostima iz javnog, pravosudnog te nevladinog sektora.

 • 4. Decembar 2014
  „Dobra obuka – bolja uprava“

  Treća godišnja konferencija Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, pod motom „Dobra obuka – bolja uprava“, održana je u Mostaru 02. decembra 2014. godine, s ciljem predstavljanja rezultata u provođenju programa obuke, jačanju institucija Sistema u 2014. godini, te razmijeni iskustava s predstavnicima institucija koje se bave obukom iz susjednih država.

 • 3. Decembar 2014
  U Sarajevu završen Osmi Strateški komitet za naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva (MiMES)

  Osmo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES), održano je 03.12.2014.godine u zgradi Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

 • 3. Decembar 2014
  Aplicirajte za grantove - ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

  Često postavljana pitanja o načinu apliciranja na projekt "Dijalog za budućnost"

 • 3. Decembar 2014
  EU Program za oporavak od poplava: ambasadori i diplomate zemalja članica EU posjetili su Orašje i Odžak

  Otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Dr Renzo Daviddi, i šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin, zajedno sa ambasadorom Švedske Fredrikom Schillerom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vecchiom, ambasadorom Holandije Jurriaanom Kraakom, ambasadorom Slovenije Iztokom Grmekom, zamjenikom šefa misije Rumunije Dorinom Popescuom, zamjenicom/otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom, i službenicom u ambasadi Švedske Karin Lissola, posjetili su danas Orašje i Odžak.

 • 3. Decembar 2014
  Poziv za prijavu na treninge u oblasti upravljanja projektnim ciklusom

  U svrhu pripreme projektnih prijedloga, tim projekta „Dijalog za budućnost“ organizira dvodnevne treninge na temu upravljanja projektnim ciklusom na četiri lokacije: Banja Luka, Drvar, Mostar i Sarajevo.

 • 2. Decembar 2014
  Sakupljeno i uništeno oružje kroz kampanju “Biraj život bez oružja”

  896 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW), koje je sakupljeno u čitavoj Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko mjeseci, uništeno je u subotu, 29. novembra, u livnici Fabrike “Jelšingrad”.

 • 2. Decembar 2014
  Energetska efikasnost u javnom sektoru može smanjiti troškove za 40%

  Ambasada Švedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas, 2. decembar 2014. u Sarajevu, sporazum u vrijednosti od 3,7 miliona eura koji se odnosi na sufinansiranje u oblasti uštede energije u javnim objektima. Bosna i Hercegovina jedna je država sa najmanjom energetskom efikasnošću u Evropi. Značajne uštede – do 40% moguće je ostvariti efikasnijim korištenjem energije u javnim objektima.

 • 1. Decembar 2014
  Novi početak: Jedinstven program liječenja ovisnika u BiH

  "Ja sam na terapiji od 21.10.2010. godine", prisjeća se Asmir dana kad je odlučio početi primati terapiju preko ovog centra. "Bio sam u zatvoru kad sam saznao za centar. Nisam dolazio na početku par mjeseci, jer sam prije toga na sve načine pokušavo da se skinem: tramali, leksaurini, 'na suho', svakako. Išao sam u komune, i bježao iz njih dvaput. Onda sam odlučio ovdje pokušati. I sad sam čist četiri godine", dodaje Asmir, koji na liječenje dolazi u pratnji oca, a nedavno se centru pridružio i njegov stariji brat, koji je također ovisnik.

 • 28. Novembar 2014
  BONTEX Košulje krojene s ljubavlju

  Kompanija „Bontex“ Maglaj, osnovana 2005. godine, proizvodi visokokvalitetne košulje koje plasira na zapadno tržište. Danas kompanija ima 200 uposlenika, a planira povećati taj broj te ima ambiciju postati jedna od vodećih u Evropi u proizvodnji muških i ženskih košulja do 2017. godine.

 • 28. Novembar 2014
  Bosana Fondacija - Stipendija za bolji život

  Banjalučanka Senita Slipac je imala 11 godina kad je počeo rat u BiH. Nakon godina izbjeglištva, s porodicom se nastanila u SAD, ali njene veze s domovinom nikada nisu prestale. Prije četiri godine je osnovala fondaciju „Bosana“ kako bi pomogla ugroženoj djeci u BiH. Cilj Fondacije je da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje te im pomogne pripremiti se za zapošljavanje.

 • 27. Novembar 2014
  Regionalni skup praktičara u oblasti pružanja podrške žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima

  U okviru projekta ´Podrška procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH´, Razvojni program Ujedinjenih naroda BiH (UNDP BiH), pod pokroviteljstvom vlade Švicarske konfederacije, te u partnerstvu sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV), organizuje Regionalni skup praktičara u oblasti pružanja podrške žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima.

 • 25. Novembar 2014
  GENERALNI SEKRETAR - PORUKA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ELIMINACIJE NASILJA NAD ŽENAMA

  Seksualno i rodno nasilje je najekstremniji oblik globalne i sistemske nejednakosti kojoj su izložene žene i djevojčice. Ova nejednakost ne poznaje geografske, socioekonomske i kulturološke granice. Širom svijeta, jedna od tri žene trpi fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku u svom životu od silovanja i nasilja u porodici do uznemiravanja na poslu i nasilničkog ponašanja na internetu.

 • 25. Novembar 2014
  Kao temelj za povratak mještana otvoren Omladinski klub u Vučilovcu

  U okviru UN programa za ublažavanje posljedica poplava “Danas za nas”, danas je svečano otvoren Omladinski klub u Vučilovcu, obnovljen finansijskim sredstvima Vlade Kraljevine Norveške, u iznosu od 43,000 KM. Omladinski klub u kojem se svakodnevno okupljaju djeca i mladi ovog kraja otvorili su Nj. E. Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u BiH i Ljubiša Ostojić, predsjednik Mjesne zajednice Vučilovac.

 • 24. Novembar 2014
  Unapređenje sigurnosti za razvoj Kantona/Županije 10

  U protekloj sedmici, MUP Kantona/Županije 10 je održao edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama u kojima je učestvovalo preko stotinu djece. Cilj aktivnosti je preventivno djelovati na mlade ljude i obrazovati ih o negativnim aspektima ilegalnog posjedovanja oružja u sklopu kampanje „Biraj život bez oružja“ koja se sprovodi do kraja godine, kao i o drugim bezbjedonosnim aspektima u saobraćaju i lokalnoj zajednici.

 • 21. Novembar 2014
  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u

  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u.

 • 21. Novembar 2014
  Politički i sigurnosni odbor EU otvorio „Prvu osnovnu školu“ u Maglaju, obnovljenu sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava

  Članovi Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) i Dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini su danas posjetili Maglaj. Tokom posjete, predsjedavajući odbora, ambasador Walter Stevens, je zvanično otvorio „Prvu osnovnu školu“, zajedno sa njenim direktorom Admirom Gračićem. „Prva osnovna škola“ je pretrpila teška oštećenja tokom majskih poplava, a obnovljena je sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava koji finansira Evopska unija.

 • 20. Novembar 2014
  Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti milion KM

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti milion KM, u Banja Luci potpisan je sa predstavnicima osam opština i jednim javnim preduzećem, u okviru projekta Integriranog lokalnog razvoja.

 • 18. Novembar 2014
  JAVNI POZIV za odabir korisnika/ca za pomoć poljoprivrednicima za proljetnu sadnju 2015. godine

  UNDP Projekat Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u saradnji sa sa šest partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) raspisuje za odabir korisnika/ca za pomoć poljoprivrednicima za proljetnu sadnju 2015. godine.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330