Info centar

Filter
Showing 1 - 20 of 26
 • 6. Oktobar 2014
  „Kap po kap – Vrbas rijeka života“

  03. i 04. oktobra prikazan je dokumentarni film pod nazivom „Kap po kap – Vrbas rijeka života“. Oko 80 ljudi je imalo priliku vidjeti film prezentiran u Gimnaziji u Banja Luci i u JU Centru za kulturu i sport u Srbcu, produciran od strane Centar za PET, u okviru projekta Čist Vrbas. Film je finansirala Vlade Japana, Ekopak d.o.o, Coca-Cola i opštine sliva rijeke Vrbas, a implementiran od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). „Kap po kap – Vrbas rijeka života“ prikazuje 13 opština riječnog sliva Vrbas, kao i njene pritoke, a namijenjen je za učenike srednjih škola iz ovih opština.

 • 29. Septembar 2014
  Profesor Atom na „Noći istraživača“

  U petak, 26. septembra 2014. po treći put u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru održala se „Noć Istraživača“. Svi ljubitelji nauke, i oni koji će to tek postati, imali su priliku da se druže sa istraživačima i da upoznaju sveznalicu Profesora Atoma, koji ima odgovor na svako pitanje o pametnom korištenju energije.

 • 21. Septembar 2014
  Stalni Javni poziv javnim ustanovama, općinama i kantonima u FBiH za podnošenje prijava u cilju identifikacije potencijalnih projekata za uštedu energije

  FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE O B J A V LJ U J E STALNI JAVNI POZIV za formiranje baze podataka javnih objekata i javne rasvjete u cilju identifikacije potencijalnih projekata za uštedu energije.

 • 15. Septembar 2014
  Predstavnicima Vlade RS prezentovan buduće aktivnosti UNDP-a - Program za Bosnu i Hercegovinu (2015 - 2019)

  Danas je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci, u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, održana prezentacija Programa za BiH i ključnih sektora djelovanja Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za naredni petogodišnji period.

 • 9. Septembar 2014
  Obnovljeno obdanište u Bosanskoj Krupi – gradimo bolje uslove za sretno djetinstvo

  Obnovljeno, energetski efikasno obdanište u Bosanskoj Krupi je danas svečano otvoreno, na radost više od 110 djece koji će predškolske dane provoditi u toplom i sigurnom prostoru. Zahvaljujući aktivnostima dva projekta koje provodi UNDP uz finansiranje Evropske unije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH i sufinansiranje lokalnih vlasti, cijeli objekat je renoviran, postavljena je toplotna izolacija, najmlađima su osigurani novi didaktički materijali i stvoreni su uslovi za inkluziju marginalizovane i djece sa posebnim potrebama.

 • 21. Avgust 2014
  UNDP i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisali Ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“

  Ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u iznosu od 3.782.500 KM danas u Sarajevu su potpisali Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 • 28. Mart 2014
  Održan početni sastanak na temu „Studija o poboljšanju aktivnosti vezanih za akviziciju, upravljanje i korištenje sredstava fondova za zaštitu životne sredine u BiH“

  Dana 25. marta, Razvojni program Ujedinjenih nacija je u Sarajevu organizovao početni sastanak na temu „Studija o poboljšanju aktivnosti vezanih za akviziciju, upravljanje i korištenje sredstava fondova za zaštitu životne sredine u BiH“, na kojem su, pored predstavnika UNDP-a, prisustovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, pravni, finansijski i stručnjaci u sektoru energije i okoliša, s ciljem uspostavljanja smjernica za daljnje akcije za razvoj i provođenje finansijskih mehanizama u okviru ovih fondova.

 • 14. Februar 2014
  Predstavljen izvještaj „Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost“

  Stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija u Republici Srpskoj predstavljen je Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost.

 • 3. Februar 2014
  UNDP:Čovječanstvo ostaje iznimno neravnopravno uprkos impresivnom napretku

  Kontinuirano smanjenje nejednakosti zahtijeva pomak prema inkluzivnim obrascima rasta – podržanih redistributivnim politikama i promjenama u društvenim normama – navodi se u predstavljenom izvještaju administratorice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

 • 31. Januar 2014
  Ujedinjene nacije objavile konkurs za Equator Prize 2014

  Partnerska inicijativa Ekvator predvođena Ujedinjenim nacijama, objavila je svjetski konkurs za Equator Prize 2014 za lokalna rješenja u oblasti održivog razvoja. Nominacije su otvorene za 146 zemalja do 22. marta 2014. godine i mogu se dostaviti na www.equatorinitiative.org.

 • 28. Januar 2014
  Marta, Gattuso i Vieri igraju na Utakmici protiv siromaštva

  Marta Vieira da Silva, Genara Gattuso, Christian Vieri i Philip Cocu su među igračima koji su nedavno potvrdili da će se pridružiti Ronaldu i Zinédine Zidaneu na godišnjoj, jedanaestoj po redu Utakmici protiv siromaštva. Prihodi od utakmice namijenjeni su naporima za oporavak Filipina pogođenih tajfunom Haiyan, jednom od najrazornijih oluja zabilježenih u historiji.

 • 13. Decembar 2013
  Konferencija „Biomasa – gorivo budućnosti“

  Biomasa kao gorivo budućnosti, bila je tema današnje konferencije koju je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase u BiH“, finansiranog od strane Globalnog fonda za okoliš (GEF) i Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke.

 • 2. Decembar 2013
  Promocija učeničkih istraživačkih projekata na temu „Voda za život“

  U periodu novembar - decembar 2013. godine, Razvojni program Ujedinjenih nacija i Institut za hidrotehniku realiziraju projekt pod nazivom „Podizanje svijesti učeničke populacije o vodnim pravima i odgovornostima“ u 8 osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

 • 13. Novembar 2013
  Obuka iz energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta za kantonalne i opštinske predstavnike

  U okviru UNDP-ovog projekta Zeleni ekonomski razvoj i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja FBiH, Sarajevu, organizovani su besplatni trening za opštinske i kantonalne predstavnike u Federaciji BiH, kako bi im se prenijela iskustva stečena kroz provedbu projekata energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora.

 • 19. jun 2013
  Opštine kantona Tuzla potpisale energetsku povelju

  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je danas, zajedno sa USAID-ovim projektom Ekonomija energetske efikasnosti (3E) i opštinama Kantona Tuzla, kao i Kantonom Tuzla održao konferenciju kojom je označen početak aktivnosti „Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla“.

 • 14. jun 2013
  Uspješno završena dva MDG-F programa: Pristup vodosnabdijevanju i Očuvanje okoliša i klimatske promjene u BiH

  U petak je u zgradi Ujedinjenih nacija održana konferencija povodom završetka dva UN-ova programa fokusirana na pristup vodosnabdijevanju i očuvanju okoliša i klimatske promjene, a koja su realizovana u protekle 3 godine i finansirana sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • 12. jun 2013
  MDG-F aktivnosti u Hercegovini

  Danas su u Hercegovini upriličena dva svečana otvorenja - Centra za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO) u Širokom Brijegu i sjedišta Javnog poduzeća Vjetrenica – Popovo Polje u Zavali, općina Ravno, u okviru aktivnosti tri MDG-F programa, Unaprijeđenje Kulturnog razumijevanja u BiH , Očuvanje okoliša i klimatske promjene, te Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih koje je finansirala Vlade Kraljevine Španije.

 • 11. jun 2013
  U Mostaru svečano otvorena Šetnica

  Danas je u Mostaru svečano otvorena Ulica Nikole Šubića Zrinjskog, koja se proteže od Španskog trga do Trga hrvatskih velikana. Svečanom presjecanju vrpce prisustvovali su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rezidentni koordinator UN-a Yuri Afanasiev, španska ambasadorica Aurora Meija, te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

 • 4. jun 2013
  UNDP podržava rad Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH

  Danas je u Sarajevu u zgradi UN-a održana ceremonija zvaničnog potpisivanja prvog Ugovora o sufinanciranju između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH). Tom prilikom su se prisutnima obratili Yuri Afanasiev, UNDP rezidentni predstavnik i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

 • 30. maj 2013
  Zaštita bioraznolikosti u Livanjskom polju

  U utorak, 28. maja/svibnja 2013. godine u zgradi UN-a u BiH održana je završna konferencija projekta „Integriranje smjernica za očuvanje kraških tresetišta u ključne ekonomske sektore“ – KARST projekat, na kojoj su predstavljeni rezultati i dostignuća projekta. Prisutnima na konferenciji su se obratili voditelj sektora za energiju i okoliš UNDP-a, gospodin Sanjin Avdić i šef Odsjeka za zaštitu okoline pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i nacionalni focal point GEF-a za Bosnu I Hercegovinu, gospodin Senad Oprašić.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330