Info centar

Filter
Showing 1 - 20 of 37
 • 20. Oktobar 2014
  Održan intenzivni kurs “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” za UN osoblje

  Danas je za osoblje UN-a u BiH održan intenzivni kurs na temu: “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

 • 15. Septembar 2014
  Predstavnicima Vlade RS prezentovan buduće aktivnosti UNDP-a - Program za Bosnu i Hercegovinu (2015 - 2019)

  Danas je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci, u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, održana prezentacija Programa za BiH i ključnih sektora djelovanja Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za naredni petogodišnji period.

 • 10. Septembar 2014
  Jačanje vještina koordinacije međunarodne pomoći

  Jučer je u zgradi Ujedinjenih Nacija u okviru zajedničkog projekta Ministarstva sigurnosti BiH i UNDP-a: Inicijativa za smanjenje rizika od katastrofe, počeo dvodnevni seminar na temu „Jačanje vještina koordinacije međunarodne pomoći“.

 • 4. Avgust 2014
  Petnaest novih projekata za žitelje Zapadne Bosne

  In her official three-day visit, Ms Zahira Virani, Deputy Resident Representative of the United Nations Development Programme (UNDP), paid a visit to flood-affected areas, as well as municipalities of Bihać, Prijedor, Sanski Most, Bosanski Petrovac and Ključ, as municipalities assisted by UNDP in the field of local development.

 • 19. juli 2014
  Poplavljenim područjima dostavljena sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

  Nakon poplava koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu, opasnost po zdravlje ljudi u određenim područjima i dalje predstavljaju komaraci i glodari. Kako bi se pomoglo stanovnicima tih područja, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u okviru sveobuhvatnih, višemilionskih aktivnosti saniranja šteta od poplava, zavodima za javno zdravstvo širom BiH dostavio sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u vrijednosti od 240.000 US dolara. Ova pomoć je finansirana sredstvima Vlade kraljevine Norveške i USAID-a, a realizuje se u saradnji sa nadležnim ministarstvima širom BiH.

 • 9. juli 2014
  Uništen 6,000,000-ti komad municije

  Raširenost malog oružja i lakog naoružanja nastavlja da utiče na sigurnost Zapadnog Balkana. Da bi se spriječila proliferacija ilegalnog malog oružja, UNDP/SEESAC pruža podršku partnerima u regiji na svim nivoima od 2002. Kao dio ove podrške, ove godine je SEESAC koordinirao regionalno uništavanje oružja 9. jula 2014., sa partnerima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i BJR Makedoniji.

 • 4. juli 2014
  Otvorena konferencija "Razvoj upravljanja sistemom borbe protiv korupcije" u Sarajevu

  U Sarajevu se održala jednodnevna konferencija na temu „Razvoj upravljanja sistemom borbe protiv korupcije“ koju je organizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Komisijom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 • 1. juli 2014
  Evropska unija finansira uništavanje dodatnih 1,200 komada oružja

  Bosna i Hercegovina, 30.06.2014 -Tokom vikenda je, u topionici Jelšingrad u Banja Luci, pretopljeno preko 1,200 komada oružja prikupljenog iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine čime će se približiti brojci od 6,000 komada ukupno uništenog oružja ove godine.

 • 16. jun 2014
  Biraj život bez oružja: Susret Argentine i Bosne i Hercegovine na terenu i izvan terena

  Nedjelja je bila u znaku učešća Argentine i Bosne i Hercegovine u takmičenju za osvajanje najvećeg fudbalskog trofeja. Prvu utakmicu u okviru FIFA Svjetskog prvenstva reprezentacije ovih zemalja su odigrale na legendarnom stadionu Marakana, u Rio de Janeiru. Manje je poznato da je istovremeno pokrenuta i sezona saradnje ove dvije nacije izvan terena.

 • 10. Mart 2014
  DW priče iz svijeta: UNDP-ova priča o prikupljanju oružja u BiH

  UNDP-ova priča o prikupljanju oružja u BiH, kao druga priča proizašla u produkciji RBEC Knowledge and Innovation tima i UNDP-ovog ureda u Bosni i Hercegovini, emitovana je na TV Deutsche Welle PRIČE IZ SVIJETA.

 • 18. Februar 2014
  Održano četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

  Četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva je održano danas u zgradi UN-a u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva odbrane (MO) BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

 • 14. Februar 2014
  Predstavljen izvještaj „Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost“

  Stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija u Republici Srpskoj predstavljen je Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost.

 • 3. Februar 2014
  UNDP:Čovječanstvo ostaje iznimno neravnopravno uprkos impresivnom napretku

  Kontinuirano smanjenje nejednakosti zahtijeva pomak prema inkluzivnim obrascima rasta – podržanih redistributivnim politikama i promjenama u društvenim normama – navodi se u predstavljenom izvještaju administratorice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

 • 29. Januar 2014
  Cijene usluga vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini

  U BiH postoji konsenzus da tekući regulatorni okvir za usluge vodoopskrbe/vodosnabdijevanja i kanalizacije ne osigurava u potrebnoj mjeri samoodrživost ovih usluga. Sama vodovodna poduzeća većinom tvrde da odobrena cijena ovih usluga ne osigurava pokrivanje svih troškova, kao i da je posljedica toga pogoršanje stanja mreže i snižavanje kvalitete usluge.

 • 28. Januar 2014
  Marta, Gattuso i Vieri igraju na Utakmici protiv siromaštva

  Marta Vieira da Silva, Genara Gattuso, Christian Vieri i Philip Cocu su među igračima koji su nedavno potvrdili da će se pridružiti Ronaldu i Zinédine Zidaneu na godišnjoj, jedanaestoj po redu Utakmici protiv siromaštva. Prihodi od utakmice namijenjeni su naporima za oporavak Filipina pogođenih tajfunom Haiyan, jednom od najrazornijih oluja zabilježenih u historiji.

 • 27. Januar 2014
  OSCE i UNDP jačaju saradnju u podršci upravljanju oružjem i municijom u Bosni i Hercegovini

  Delegacije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Foruma OSCE-a za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u BiH su boravili u Beču na poziv OSCE-ovog Centra za spriječavanje sukoba gdje su održali trodnevnu radionicu pregovaranja i planiranja kako bi dodatno umrežili napore dviju organizacija.

 • 23. Decembar 2013
  Uništena prva količina prikupljenog naoružanja

  U Banjoj Luci je uništeno oko 1,500 komada oružja i lakog naoružanja prikupljenog širom Bosne i Hercegovine u okviru kampanje „Biraj život bez oružja“. Prepoznajući razmjere problema koji ilegalno posjedovano oružje predstavlja za sve građane, nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ICRC-a i Misije OSCE-a u BiH, te uz finansiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula su sveobuhvatnu kampanju prikupljanja oružja koja se provodi od septembra 2013. godine.

 • 10. Decembar 2013
  BiH parlamentarci na u studijskoj posjeti Parlamentu SR Njemačke

  Nastavak aktivnosti, koje se uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), provode na izradi Strategije tranzicijske pravde u BiH 2012.-2016. i pružanje podrške u usvajanju i primjeni mehanizama tranzicijske pravde u BiH povodi su studijske posjete Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Parlamentu SR Njemačke – Bundestagu, od 09. do 12. decembra 2013. godine.

 • 13. Oktobar 2013
  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.

 • 12. Septembar 2013
  Uspostavljeni odjeli za podršku svjedocima u Travniku/Novom Travniku i Bihaću

  Jednak tretman i pristup pri pružanju podrške svjedocima i žrtvama u krivičnim predmetima od danas su omogućeni u kantonalnim sudovima u Novom Travniku i Bihaću, kao i u kantonalnim tužilaštvima u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu svečanim otvorenjem Odjela za podršku svjedocima, koji su uspostavljeni kroz UNDP-ov projekat “Uvođenje usluga podrške žrtvama/svjedocima”.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330